23479413.jpg?itok=qoz9vCMN

Tom of Finlandin teos vuodelta 1977. (Collection Ulrich Tangermann, Hamburg. Courtesy of Artists Space, New York and Ulrich Tangermann, Hamburg.)

Jean Vong

23479414.jpg?itok=X4kDX-x0

Tom of Finlandin teos vuodelta 1962. (Tom of Finland Foundation, Permanent Collection. Courtesy of Artists Space, New York and John Morace and Tom Kennedy, Los Angeles.)

Jean Vong

 
 
 
23479413.jpg?itok=ZuOKHgfI
23479414.jpg?itok=7q4v5GpC
 
Helsingin Taidehallissa nähdään ensi keväänä Tom of Finlandin laaja näyttely, johon etsitään vielä täydennystä suomalaisten seiniltä, pöytälaatikoista ja kotialbumeista.

Touko Laaksonen (1920–1991) tunnetaan maailmanlaajuisesti homoeroottisista ja maskuliinisista piirroksistaan. Hänen rohkeat ja humoristiset kuvansa ovat herättäneet keskustelua seksuaalisesta monimuotoisuudesta, tasa-arvosta sekä pornografian ja taiteen suhteesta.

Laajin Tom of Finlandin tuotantoa esittelevä kokonaisuus.”

Taidehallissa keväällä 2016 nähtävä näyttely on tähän mennessä laajin Tom of Finlandin tuotantoa esittelevä kokonaisuus, joka sisältää mm. piirustuksia, paperinukkeja, guasseja, kuvasarjoja ja kollaaseja kuuden vuosikymmenen ajalta.

Teokset ja arkistomateriaali on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä, säätiöiltä ja museoilta eri puolilta maailmaa. Näyttely toteutetaan yhdessä newyorkilaisen näyttelytilan Artists Spacen kanssa, missä se oli esillä kesällä 2015.

Taidehallin näyttely pyrkii täydentämään Laaksosen henkilökuvaa. Taidehalli etsii näyttelyyn täydentävää aineistoa, ja onkin kiinnostunut Laaksosen varhaisajan töistä, sota-aikana tehdyistä piirroksista, graafisen suunnittelun töistä sekä Laaksosta ja hänen perhettään esittävistä valokuvista.

Laaksonen syntyi Kaarinassa ja asui ja työskenteli sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. 19-vuotiaana hän aloitti mainosalan kirjeopinnot. Jatkosodassa hän palveli Suomenlahden linnakesaarilla ja myöhemmin Helsingissä ja Viipurinlahdella. Tänä aikana Laaksosen tiedetään piirtäneen armeijakavereistaan muotokuvia, jotka hän usein lahjoitti malleilleen. Varhaiset teokset on signeerattu TL tai TVL.

Sodan jälkeen hän asettui Helsinkiin työskentelemään graafisena suunnittelijana, kunnes luopui vuonna 1973 päivätyöstään McCannin taiteellisena johtajana omistautuakseen kokonaan homoeroottisten piirrosten tekemiselle.

Teoksia ja valokuvia koskevista vinkeistä pyydetään olemaan yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen: tof@taidehalli.fi

Näyttely nähdään Helsingin Taidehallissa 7.5.–7.8.2016.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/330238-onko-kaapissasi-homoeroottista-taidetta