Miehiä tulee ja menee, mutta ystävättäret pysyvät

Naisen elämään liittyy asioita, joita voi juhlistaa parhaiten toisten naisten kanssa, kirjoittaa HS:n kolumnisti Rosa Meriläinen.

 
Rosa Meriläinen
KOLUMNI
Rosa Meriläinen 
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.
 

Mitä enemmän rakastan äitiäni ja ystävättäriäni, sitä enemmän rakastan itseäni. Ja se on tärkeää tässä kulttuurissa, joka liiaksi kannustaa naisia vihaamaan omaa kehoaan ja aliarvioimaan omia kykyjään. Kun katson rakastamiani kyvykkäitä ja kauniita naisia, muistan itsekin olevani kaunis ja kyvykäs.

Ihmisen ensimmäinen ihmiskontakti tuppaa olemaan nainen: oma äiti. Tytölle ensimmäiset itse valitut läheiset ihmiset tapaavat olla toisia tyttöjä. Minun sukupolveni peruskoulussa sydänystävyys yli sukupuolirajojen ei ottanut onnistuakseen. Miespuoliset ystäväni ovat kaikki vasta nuoruus- ja aikuisiän hankintoja.

Kaikki ystävät ovat tietysti tärkeitä, mutta oma arvonsa on heillä, jotka olen tuntenut aina. Kiitän vanhempiani siitä, että muutoista huolimatta siteet rakkaisiin ystävättäriin ovat säilyneet. Vanhempani ovat järjestelleet yökyläilyt kaupunkien välillä. Siksi minulla on ystävättäriä, jotka tuntevat minut koko tarinani kautta. Se tuo minulle turvaa ja lämpöä.

Puhumattakaan siitä, miten nämä ystävättäret ovat minua kasvattaneet omalla esimerkillään ja käytännön neuvoillaan. Perhepäivähoitokaverini on pokkaidolini, jota ilman ammatillinen urani ei olisi tapahtunut. Hän tuli Turkuun luoksemme tet-harjoitteluun ja hankki itselleen ilmaiset lounaat kävelemällä virastotalon ruokalaan ja kertomalla, että laskun voi lähettää hänen kouluunsa Helsinkiin.

Suloisinta silti ystävätärten kanssa on se, kun heidän kanssaan saa rakentaa kuplan, johon muilla ei ole pääsyä. Se kupla on muistoista ja jaetusta ilosta tehty –ja saattaa olla vierestä seuraajille rasittavaa katsottavaa. Miesystäville moinen kupla voi olla suorastaan sietämätön. Muuan exäni meni ja sanoikin kerran: ”Ystävättäresi tai minä.” Valinta oli helppo, sillä miehiä tulee ja menee, mutta ystävättäret pysyvät.

On aikoja, jolloin olen kiitollinen siitä, että ystävättäreni ovat nimenomaan naisia. Naisen elämään liittyy asioita, joita voi juhlistaa parhaiten toisten naisten kanssa. Asioita, joista mieluiten puhuu vain naisten kanssa. Kun synnyttänyt ystävätär tuli toivottamaan minulle onnea omaan synnytykseeni, sanoja ei edes tarvittu. Tiesin, että hän kulkee kanssani kivun läpi.

Nuorena aikuisena suhtauduin hieman torjuvasti naisporukoihin. Ajattelin, ettei sukupuoli yhdistä minua toisiin naisiin. Totta kai ihmisyys on se, joka yhdistää minua toisiin ihmisiin, mutta nykyään annan itselleni luvan myös iloita naisten yhteydestä. Hetkistä, jolloin keskustellaan vaikkapa seksistä ja miehistä. Jaetaan kokemuksia ja vinkkejä siitä, miten menetellä jos mies vaikka sanoo, ettei hänellä seiso ilman kondomia.

Olen onnellinen kaikista niistä hetkistä, jolloin äitiyden kokemus jaetaan. Tai kun meikataan yhdessä – koska olemme yhdessä niin tavattoman kauniita ja kyvykkäitä.

helsingin sanomien artikkeli

Olenko väärässä mutta eikö tämä Rosa- täti käyttänyt julkisesti t- paitaa jossa teksti meni jotenkin näin, että vittu haisee hyvältä?

Kyllähän vittu haisee, mutta ei hyvältä!

Rosa Meriläinen.