Lukijoilta|Turun Sanomat|21.2.2016 3:31|13
 

Yksi kummallisimpia asioita ihmiskunnan historiassa on, mitä ymmärrämme kauneudella. Moni asia, jota muualla maailmassa tai eri aikakautena​ on pidetty kauniina, näyttää meistä jopa rumalta.

Esimerkiksi sopivat afrikkalaisten lautasen kokoisiksi venytetyt huulet tai kiinalaisnaisten typistetyt jalat. Tällaiset ilmiöt katoavat, kun herätään huomaamaan, että eivät ne olekaan kauniita.

Länsimaisia kadonneita kauneusihanteita ovat anorexiaa aiheuttaneet Twiggy ja Ally McBeal. Kun heitä matkittiin, moni laihtui järkyttäviin mittoihin. Nuoret lakkasivat syömästä ja näyttivät keskitysleirillä kärsineiltä.

Anorexia oli kuin mielisairaus, erittäin vaikea hoitaa. Sairastuneita parannettiin jopa letkuruokinnalla, etteivät olisi tappaneet itseään nälkään.

Nykyajan kauneusihanne on terveen näköinen ihminen. Tosin naisten jalkoja runnellaan edelleen uskottelemalla, että jalka on kaunis, kun kantapään alla on korkea korko. Jalka vääntyy luonnottomaan asentoon, päkiä litistyy, varpaisiin ilmestyy kyhmyjä, isovarpaan nivel turpoaa ja kipeytyy. Ilmiö nimeltä ”vaivaisenluu” on nykyisiäkin vitsauksia.

Oman aikamme kauneuskäsityksille olemme sokeita. Minihamemuoti hallitsi talvellakin muutama vuosikymmen sitten. Naiset palelivat, mutta se oli sivuasia. Sairaudet hoidettiin, vaikka antibiooteilla.

Edelleen muotinäytöksissä huojuvat langanlaihat mallit. Muutosta on kuitenkin havaittavissa. Terveen näköisiäkin vaatteiden esittelijöitä on jo joukossa. Muotia tehdään edelleen pääasiassa naisille. Miesten perinteiset vaateparret eivät vähällä muutu. Onko miehille jotenkin luontaista järjen käyttö? Toinen vaihtoehto on, että he vain ovat vanhoillisia.

Marjaleena Lempinen

Turku

TURUN SANOMAT