Pääkirjoitus|Turun Sanomat|13:48|0
 

Sunnuntaina päättynyt rasisminvastainen viikko alkoi viime sunnuntaina todellisella pohjanoteerauksella. Harvinaisen ajattelematon ja loukkaava kirjoitus sosiaalisessa mediassa osoitti toisaalta sen, miksi tällaisia viikkoja tarvitaan.

Kansanedustaja Lea Mäkipään (ps) avustaja Terhi Kiemunki (ps) solvasi kirjoituksessaan virpomassa olleita maahanmuuttajalapsia. Toivottavasti kuitenkin vain sosiaalisessa mediassa, eikä sentään lapsille itselleen.

Maanantaiaamun televisiohaastattelussa Suomeen Etelä-Afrikasta adoptoitu 11-vuotias Valtteri kertoi, miten jotkut suomalaiset aikuiset ovat häntä nimitelleet (Yle 21.3.). Monet suomalaiset tasavallan presidentti Sauli Niinistöä myöten tyrmistyivät. On vaikea uskoa aikuisten suomalaisten voivan käyttäytyä niin epäkunnioittavasti lasta kohtaan.

Kansanedustajan avustajan törkeä kirjoitus tai tummaihoisen kadulla kohtaama huutelu eivät valitettavasti ole yksittäistapauksia. Suomessa on jo havaittu, että sananvapauden nimissä kirjoitellaan täysin vastuuttomasti. Huono käytös tai pahimmillaan jopa kunnianloukkaukset näyttävät yleistyneen. Huono käytös on ikävää, mutta rasistisia ilmauksia ja uhkailua kohtaan Suomessa täytyy olla nollatoleranssi.

Lasten osakseen saamista solvauksista huolimatta on tärkeä havaita, että suomalaisten enemmistö on suvaitsevainen, kanssaihmisiä kunnioittava ja hyvin käyttäytyvä. Suuri hiljainen enemmistö vain jää vähemmälle huomiolle kuin rasistisia ilmauksia suoltava kovaääninen vähemmistö. Selvitysten mukaan valtaosa suomalaisista suhtautuu myönteisesti tai vähintäänkin ymmärtäväisesti maahanmuuttajiin.

Suomessa tiedetään pakolaisuuden syyt, meillä on auttamisen halua ja ymmärrystä turvapaikanhakijoita kohtaan.

Väestöpolitiikan dosentti Ismo Söderling uskoo, että Suomi selviää uusista asukkaistaan mainiosti (TS 24.3.). Toivottavasti hän on oikeassa arvioidessaan, että maahanmuuttovastaisuus on Suomessa ylimenokauden ilmiö.

Söderlingin mukaan naapurimaassa Ruotsissa ihmetellään suomalaisten maahanmuuttovoittoisten lähiöiden rauhallisuutta. Suomen maahanmuuttovoittoisin lähiö Varissuo käy mallioppilaasta. Lähiössä on hyvät koulut, kaupat, kirjasto, terveyskeskus, toimivat joukkoliikenneyhteydet ja tyytyväiset asukkaat.

Ruotsissa arvioidaan olevan yli 50 ghettoutumisvaarassa olevaa aluetta, joissa vain asutaan, mutta palvelut ovat muualla.

Rasisminvastaisella viikolla muistutettiin, että maahanmuuttajien kotouttaminen on välttämätöntä. Selväksi kävi myös se, että on tärkeää lisätä kantasuomalaisten tietoa ja ymmärrystä. Tutustuminen asioihin ja ihmisiin avaa silmiä tehokkaasti.

ts.paakirjoitus@ts.fi