Oklahomalainen tuomioistuin on aiheuttanut laajaa tyrmistystä linjauksellaan. Oikeus vapautti syytteestä tajuttoman tytön kanssa suuseksiä harrastaneen miehen, kirjoittaa The Guardian.

Oikeustapauksessa on kyse 16-vuotiaasta tytöstä ja 17-vuotiaasta pojasta, joka syytteen mukaan raiskasi tytön. 17-vuotias poika oli tarjoutunut ajamaan tytön paikallisesta puistosta kotiin tämän juotua itsensä tajuttomaksi.

Tyttö oli yhä tajuton pojan tuotua hänet kotiin, joten hänet vietiin sairaalaan. Sairaalassa tytön suupielistä ja jalan takaa löytyi pojan DNA:ta.

Poika väitti itse, että tyttö oli suostunut suuseksiin kanssaan. Tytöllä ei ollut tästä mielikuvia saatikka koko kotimatkasta.

Poika joutui syytteeseen pakotetusta suuseksistä, mutta tuomari ratkaisi tapauksen pojan hyväksi. Perustelut olivat seuraavat: ”Raiskausta ei voi tapahtua, jos uhri on päihtynyt tajuttomuuteen asti aktin aikana.”

Perustelu: Laissa ei mainita alkoholin aiheuttamaa tajuttomuutta

Perusteluissaan oikeus totesi myös, että lain asetuksissa listataan useita kohtia siitä, että raiskauksessa pitää käyttää pakkoa eikä laissa mainita sanallakaan alkoholin aiheuttamaa tajuttomuustilaa.

Oklahomassa ja laajemminkin on noussut tuomiosta ja siihen johtaneista tulkinnoista myrsky, jonka seurauksena vaaditaan uudistuksia raiskauslakeihin. Kriitikoiden mukaan järjestelmä vyöryttää syyn tapahtuneesta uhrin niskaan.

Osa lakiasiantuntijoista ymmärtää tuomiota. Heidän mielestään tuomio ei ole yksittäisen tuomioistuimen vika, vaan on seurausta laeista, jotka antavat mahdollisuuden tulkinnalle.

 

– Lainsäätäjien on muutettava pykäliä. Ne luovat valtavan porsaanreiän seksuaaliselle hyväksikäytölle osavaltiossamme, sanoo lakia opettavan CUNY:n dekaani Michelle Anderson.

MTV UUTISET